![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuirf389nL7ERXD_cV8GW1CYGD7ePNmnqApDb8y1cRVaVmE7T7PRjvFe0AZCtdLzYvPOm5gBa52bzVw2N77q0n7X3k0pzzaOBin6dVBheaS41F9bTgwtWRbXFmzbv6iNQ6I2q8SCyfKoM/s320/bjelance-300x201.jpg)
“Imamo laboratorijske dokaze da supstanca u bjelancu, peptid, reducira krvni pritisak jednako dobro kao i blaga doza captoprila, lijeka za povišen krvni pritisak”, kaže dr. Zhipeng Yu, vođa istraživanja na kineskom Univerzitetu Jilin.
Yu je sa kolegama proučavao peptid RVPSL pronađen u bjelancu. RVPSL ima snažnu sposobnost inhibiranja ili blokiranja rada ACE-a, supstance koja podiže krvni pritisak. Eksperimenti su pokazali kako RVPSL nije toksičan i efikasno snižava krvni pritisak.
Rezultati su predstavljeni na Nacionalnom sastanku i izlaganju Američkog udruženja hemičara (ACS) u New Orleansu.
Yu smatra da peptidi u bjelancu, konzumirani u jajima ili kao suplement, mogu biti korisni kao dodatak lijekovima za regulisanje krvnog pritiska.
Lijekovi snižavaju krvni pritisak tako što zaustavljaju hormon angiotensin u sužavanju krvnih sudova. Istraživači su otkrili da jaja, kada dospiju u dodir sa stomačnim enzimima, proizvode protein koji djeluje na isti način.
No comments:
Post a Comment